?>

Wat doet een excellente coach?

Geschreven door admin op 12 juli 2013

Ooit het verschil gemerkt tussen een goede maar gewone coach en een excellente coach?

Wat een excellente coach onderscheidt is dat hij/zij in staat is om voorbij je ‘probleem’ te coachen. Hoe uit dat zich, wat zijn essenties van zijn houding? De onderstaande vijf principes betekent dat de gecoachte zijn eigen probleem zo je wilt, overstijgt.

Een excellente coacht:

1- ‘Holds the space’

De coach draagt de fysieke en figuurlijke ruimte waarin alles van de gecoachte tevoorschijn mag komen. De coach is vrij van oordelen, verwonderend, onderzoekend, vertrouwd met allerlei aspecten van menselijke (on)aardigheden, defensies, ansgsten enzovoorts. Doordat hij/zij veel eigen ‘werk’ op dit gebied gedaan heeft, is hij meesterlijk geworden in het hanteren van ambivilentie in zichzelf en in anderen.

2- Stemt af op de gecoachte

Door fysiek, emotioneel en mentaal zich open te stellen voor de gecoachte, te luisteren en te voelen, kan hij/zij naadloos aansluiten bij hem/haar en de behoeftes, verlangens en angsten. In deze afstemming, is de juiste conditie gecreëerd om de volgende stap te zetten.

3- Spiegelt

Door samen te vatten, te orderen inhoudelijk, procesmatig en emotioneel kan de gecoachte meer zicht krijgen op zijn eigen denkconstructies die hem/haar beperken zowel als bevorderen. Een spiegel is oordeelsvrij en geeft terug wat het hoort en ziet.

4- Gidst

Door vragen te stellen kan de coach de gecoachte begeleiden in dat hij/zij wil bereiken. Bakens zetten, houvast bieden, de stip op de horizon in kaart brengen en koers vasthouden om dat te bereiken. Vanuit de veronderstelling dat de gecoachte kan verwezenlijken dat wat hij/zij ten diepste wil.

5- Werkt in het hier en nu

Last nut not least, wij zijn niet onze geschiedenis, toch leven we dagelijks vanuit onze patronen en invloed van onze ouderlijk huis waar we waarden en normen ontwikkeld hebben. Het is belangrijk hier inzicht in te krijgen door wel naar het verleden te kijken, wat het gegeven heeft en waar het je teghoudt, je toekomstige wensen duidelijk uit te beelden, maar allermeest belangrijk is dat de coach in het hier en nu met de gecoachte werkt. Dat is het echte werkmateriaal, ook wat gebeurt in de relatie tussen de twee. Dit vraagt moed en bewustzijn van de coach, en verrijkt de gecoachte met actuele werkmateriaal dat hij/zij kan toepassen buiten de coach ruimte.

Een gebaar van moed

Als je eenmaal gekozen hebt om jezelf te laten begeleiden om je eigen intelligentie, wijsheid, ervaring te verrijken, soms in tijden van verwarring waarin je verheldering en bekrachtiging wilt, wil ik je feliciteren! Dit is leiderschap nemen over jezelf. We hebben allemaal spiegels nodig om onszelf te laten zien, te ontdekken en te verrijken.

 

 

 

 

 

Geplaatst in de categorie Blogs
 
Leiderschap is coachen en jezelf laten coachen is persoonlijk leiderschap

Verandermanagement

Het liefst willen we van A naar Beter en zo snel mogelijk. Maar mensen zijn geen machines…hoe krijg je toch alle neuzen dezelfde kant op in een redelijke tijdsbestek en de beste oplossingen gedragen geimplementeerd?

Lees verder

Leiderschapsontwikkeling

Is leiderschap alleen voor directies en leidinggevenden weggelegd, dus voor de ‘happy few’? Of is het voor elke organisatie medewerker die regie en verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn werk?

Lees verder

Lerende organisaties creëren

Hoe creëer je een organisatie die zichzelf steeds ontwikkelt en dus verbetert voor zijn klanten en zijn omgeving? Het begint met het uitnodigen van openheid, bereidwilligheid en vertrouwen in plaats van angst.

Lees verder
 

Referenties

Toonaangevende organisaties met ambitie en menselijkheid in hun waarden behoren tot onze klantenkring.

Lees verder

Natasha van Dalen

Gedreven in organisaties, teams en individuen ontwikkelen om bij te dragen aan het duurzame succes van zichzelf en hun bedrijf.

Lees verder

Contact

Adres Hoofdwal 15,
4207 EA Gorinchem, Nederland

Telefoon +31654945213
E-mail info@natashavandalen.com
Internet www.natashavandalen.com

Rabobank 3222.20.157
KVK 3025644
BTW NL218878266B01